Global Business Network .com
Global Business Network .com

İş Fırsatı / Portföy Detayları


ARNAVUTLUK’TA - ÇOK ÇOK KARLI- PETROL GERİ KAZANIM VE RAFİNASYON PROJESİ - YATIRIMCI ARIYORUZ

Ref: S0023

Konum: AVRUPA BİRLİĞİ

Sektör: Enerji

Fırsat Türü: Şirket Ortaklıkları / Birleşmeleri / Satış

PROJE KONUSU:
PROJE KURGUSU

 Türkiye ve dünyada petrol ve petro-kimya atık geri kazanım sektöründe faaliyette bulunan uzman bir şirket( Uzman GRUP diye tanımlanan) , ARNAVUTLUK’ta sektörde faaliyet gösteren küçük-orta ölçekli bir firma ile projeyi birlikte geliştirmiştir.

 Arnavutluk’taki şirket, devletten « PETROL GERİ KAZANIM VE RAFİNASYON PROJESİ» için gereken tüm LİSANSLARI-İZİNLERİ almıştır. Tüm lisans ve izinler yatırımcı(portföyümüzdedir) ile daha sonra paylaşılacaktır.

 Arnavutluktaki şirketin hale hazırda kendine ait aktif tesisi vardır ve proje bu tesisin olduğu yerde revize edilerek hayata geçirilecektir.

 Arnavutlukta hale hazırda faaliyette ve Lisanslı olan « X » Petrol şirketi ile yeni bir şirket kurulacak ve hisse karşılığı Çevre Bakanlığı ve ilgili tüm bakanlıklardan alınmış olunan izin ve lisanslar yeni kurulacak firmaya devredilecek.

 Devredilecek lisansların süresi 25 yıl olacaktır. Lisanların devri yeni kurulacak şirkete 10 gün süre içerisinde aktarılacaktır. Tesisin kurulum ve faaliyete geçme süresi toplam 3 aydır.

FIRSAT NE?

 Arnavutlukta çıkan ham petrol, yüksek kükürtlü olduğu için dünya petrol rafinerilerinin tercih etmediği bir üründür, dolayısıyla global petrol piyasa fiyatlarının « %30 altında» SATILMAKTADIR.

 Bilahare, çıkarılan ham petrolün karakteristik özelliğine bağlı olarak;
i- %30 randıman beyaz ürün (solvent, nafta, kisilen, motorin) vermektedir.
ii- Geri kalan %70’i ise; siyah ürün( fuel oil, bitümen) vermektedir.
 İşte bu revize kurguladığımız projemizle; tesiste yapacağımız teknolojik modifikasyon ile Türkiye’de bulunan Tüpraş’ın yaptığı gibi, kraking yapılarak elde edilen %30 beyaz ürün, « %70 » e kadar arttırılacaktır.

 Bu revize yatırımla ekonomik değeri çok daha fazla olan « beyaz ürünler %70 » seviyelerine çıkarılacak ve bu şekilde ciddi kar artışı sağlanacaktır. UZMAN grup, hale hazırda bu kalitede ürün üretebilen hem teknolojiye hem şirkete sahiptir

 Beyaz ürünlere ARNAVUTLUK’un kendi içerisinde çok talep vardır.

 Tesisimizin Limana yakın olması ihracat yapma fırsatını da sağlamaktadır.Bilahare,AVRUPA-TÜRKİYE ‘ye satışa da imkan vermektedir.

 Özetle; Arnavutluk’taki partnerimiz « X Petrol » ün şu anda yaptığı 1 ton ham petrolden %30 = 300 kg kükürdü yüksek beyaz ürün ve %70 siyah ürün elde etmektedir.
 Bizim revize prosesimizle tesiste yapacağımız yeni teknolojik modifikasyonlar ile birlikte, 1 ton ham petrolden %70 = 700kg beyaz ürün %30 siyah ürün elde edilecektir. Miktar olarak fazla olması ile birlikte, kükürdü de standartlara uygun hale getirildiğinden %30 daha pahalıya satılacaktır.

 Toplam aylık 6000 TON işleme kapasitesi olan bir tesistir.

 Aşağıda arıtılacak ham petrolün öncesi ve sonrası değerleri vardır.





PROJE VERİLERİ:
TESİS’in GİRDİ- ÇIKTISI(ürünler) ne olacak?

GİRDİLER:
• Arnavutluk’tan HAM PETROL alınacak
• Petro-kimya atıkları toplanacak
ÇIKTILAR - ÜRÜNLER
• 10 PPM GAZOIL (Euro dizel) üretilecek( low sülfür)
• Türkiye’de Kocaelinde diğer üretimlerimizde birlikte çalıştığımız bir şirkete direkt BOYA KİMYASALLARI üretilip-satılacak
• Asfalt
• Memran ve diğer petro-kimya ürünleri üretilecek.
Piyasa ihtiyacına göre esnek petro-kimya ürünleri üretilebilir.

ARITILMIŞ HAM PETROL SONRASI SATIŞ (FARK)

a- Mevcut DURUM SATIŞ GELİRİ

• Med Platt Crude Oil (Ham Petrol) Fiyatı $ 600 dolar kabul edilirse, şimdilerde %30 indirimle Arnavutluk Petrol’ü $ 420 dolara satılmaktadır.
Yani; 1 ton ham petrol = $ 420
• X Petrol(Arnavutluk’taki mevcut partner şirketimiz), bundan %30 high sülfür beyaz ürünleri %30 ucuz satmak kaydıyla, Med Platt Beyaz ürünü ortalama fiyatı $750 yerine, $ 525 satmaktadır.
Siyah ürünleri de standart olmaması sebebiyle $ 400 satmaktadır.

0,3ton X 525$ = 160$
0,7ton X 400$ = 280$
Toplam: 440 $

Özetle, mevcut durumda, $ 420 aldığı ham petrolü “ $ 20 ” kar ederek satışı gerçekleştiriyordu.

b- REVİZE TESİSİ- ARITMA SONRASI SATIŞ

• Kuracağımız yeni tesis ile 1 ton ham petrolden %70 low sulphur (10 ppm) beyaz ürün elde edeceğiz.

0,7ton X 750$ = 525$
0,3ton X 450$ = 135$

• Toplam: 660 $ SATILACAKTIR

Önceki ve Sonraki Sistemle SATIŞ FARKI :
 Yeni revize sistemle; toplamda YENİ ŞİRKET ton başına yaklaşık « 240 dolar » kar elde edecektir.
 Aylık kapasitemiz 6 bin ton aylık ( Mesai saatlerinin dışında çalışarak) olarak hedeflenmektedir.
 6000 ton/m X $ 240 = $ 1.440.000 Brüt Kar elde edilecektir.
 Ön görülen aylık giderler(10 PPM üretimi için) toplamı ise; $ 600.000 civarıdır.
 Aylık sadece 10 PPM GAZOIL üretiminden AYLIK « $ 840.000 » net kar elde edilmesi hedeflenmektedir.

YENİ REVİZE TESİSTE SATILACAK DİĞER ÜRÜNLER

 Bilahare, mınumum ayda 1000 ton BOYA KİMYASALI üretilip anlaşmalı olduğumuz TÜRKİYE’deki şirkete satılacaktır.Yılda 12 bin ton BOYA KİMYASALLARI satışından ortalama ayda 300,000 USD net kar ile yılda 3,6 milyon USD kar(bu ürünün faaliyet giderleri düştükten sonra) elde edilecektir.

 Geri kalan ürünler ASVALT ve MEMRAN olarak değerlendirilip satılacaktır. Sonuçta, tüm ham petrol ekonomik değerine ve piyasa ihtiyacına göre değerlendirilip satılacaktır. 6000 ton aylık ham petrolü işleyerek satılmasında Pazar sıkıntısı olacağı öngörülmüyor.

 Toplamda YILLIK 12-15 MİLYON USD civarı NET KAR elde edileceği öngörülmektedir.

İŞLETME SERMAYESİ

 Aylık ham petrol alımı için yaklaşık 6000 ton için 2,5 milyon USD işletme sermayesine ihtiyaç vardır. Ancak, tesis sahibi (devir yapılacak olan) ve lisan sahibi yerli partnerimiz X Petrol ve UZMAN GRUBUN ilişkilerinden ve referanslarından dolayı HAM PETROL ALIMI vadeli YAPILACAKTIR ; bu yüzden işletme sermayesine gerek bulunmamaktadır.
 Sadece faaliyet giderleri için işletme sermayesine ihtiyaç vardır ve bu miktarda çok fazla değildir.






İHTİYAÇ & TEKLİF:
YATIRIMCIDAN BEKLENTİ NEDİR ? ve ROI ?

 Yatırımcıdan 1,5 milyon USD sermaye talebi var, karşılığında yeni kurulacak şirkette % 20 hisse verilecek

 Muhtemelen YATIRIMCI koyduğu sermayenin karşılığını(ROI) 1.yılın sonunda alacaktır. Şirketin yıllık net kar beklentisi 12-15 MİLYON USD civarıdır.

 Yatırımcı, hem 1.yılın sonunda yatırımın karşılığını alacak,hem de geri kalan 24 yıl boyunca yılda mınumum 2-3 milyon USD kar elde edecek.

 Varlık değeri ve büyüme potansiyeli çok yüksek bir şirketin ortağı olacaktır.


YENİ ŞİRKETİN ORTAKLIK YAPISI ?

Kurulacak yeni şirkete tarafların katkısı aşağıdaki gibi olacaktır. Buna göre ;
1 - « X petrol » ; şirketi lisansları devir edecek ve mevcut tesisi (20.000 m2 büyüklüğünde tesis) yeni şirkete üzerindeki tüm yatırım-ekipman-makine vs ile KİRALAYACAKTIR(makul bir fiyata).Lobisi güçlü yerli şirketimiz.
2 – « UZMAN grup » ; ise hem projeyi geliştirmiştir, hem de tecrübesiyle birlikte makine-ekipman ve proseslerini yeni şirkete taşıyacaktır. Tahmini proseslerin değeri 7-8 milyon USD civarıdır.
3 – « YATIRIMCI » ; ise 1,500,000 USD sermaye koyarak şirkete ortak olacaktır. Yatırımcının koyacağı sermaye, “ yeni şirkete lisan devir-yenileme ücreti, proseslerin taşınması-montaji ve sair harcamalarda kullanılacaktır.
Toplam’da 10 milyon USD değerinde bir VARLIK-YATIRIMIN ortaya çıkacağını öngörüyoruz.1.yıldan itibaren yıllık 12 milyon USD civarı karlılık potansiyeli ile de ortalama 100 milyon USD değerinde bir ŞİRKET ortaya çıkacaktır.


MENFAAT & PAYLAŞIM:
YATIRIMCI ADAYI ile SÜREÇ NASIL YÜRÜTÜLECEK ?

Ciddi ve gereken sermayeyi koyabilecek yatırımcı adayı şirketimize LOI verdikten sonra proje sahipleriyle masaya oturulacak ve daha ileri bilgilendirme yapılacak.Bilahare, projemizin izin-lisans-tesis-vs evrakları da yatırımcı ile paylaşılacaktır.Tüm izin –lisan vs evraklar hale hazırda GNB’dedir.

Menfaat konusu:
Projemiz çok kıymetli ve karlı olduğu için yatırımcıyı bulan partnerimiz menfaatini YATIRIMCI’dan alacaktır.



DÖKÜMANLAR:
Resim / Görsel: Document1.pdf


Portföy İlgilenme ve Bilgilenme Formu
Platformumuzda ilgilendiğiniz portföyümüzle ilgili bize geri dönüş yapmak ve daha ileri düzeyde bilgilenmek isterseniz lütfen bu formu kullanın.

İlgilenme:
Portföyümüzle birlikte sunulan bilgi, veri ve şartlara göre bu iş fırsatıyla ilgilendiğinizi beyan etmenizi ifade eder. Bir bakıma, ilgili portföyümüzle ciddi olarak ilgilendiğinizi gösteren “ niyet mektubu veya istek beyanı ” şeklinde geri bildiriminizi ifade eder.

İlave Bilgilenme:
Portföyümüzle ilgili sunulan veriler, bilgiler dışında ilave bilgi talebi ve /veya sorularınızı ifade eder.

Güvenlik Kodu:

Yukarıdaki güvenlik kodunu giriniz!